Spune-ți opinia

Tu ce declari la recensământ? Lasă un comentariu în care să ne spui opțiunea ta.

Întrucât dorim să păstrăm un cadru civilizat pentru discuții, vom modera comentariile ce conțin cuvinte și expresii injurioase.

83 Responses to Spune-ți opinia

 1. Dobre Oana Mihaela says:

  Atee.

 2. Gabi Toma says:

  Sunt agnostic, pentru ca nu am nicio dovada a existentei unei divinitati. Ma voi declara “fara religie” la recensamant.

  • Etbag says:

   Declara-te “mort”. Agnosticismul e o ideologie depasita de multa vreme si nu prea are legatura cu credinta intr-o divinitate.

 3. Savulescu Dorin says:

  Ma declar fara religie.

 4. alex says:

  Ce indrumari dati domnilor? Adica cineva citeste putin Herodot, isi da seama ca Zamolxe este zeul care il reprezinta si crede in acesta: de ce trebuie sa declare “Fara Religie”?

 5. Ghira Andrei says:

  Ma voi delcara ateu.
  Urmatorul paragraf este extra =] in caz ca esti credincios nu-l citi daca nu esti si open-minded.
  —————————-
  Oamenii pot fi mult prea usor manipulati datorita religiei. Frica de acel Dumnezeu esti inexplicabila si trebuie oprita. Majoritatea persoanelor credincioase nu mai sunt morale, cred in Dumnezeu de frica sa nu ajunga in Iad. Fac lucruri bune numai cu gandul ca ii vor ajuta Dumnezeu sau ca asa isi vor primi mantuirea…Am ajuns sa cred ca religia este direct proportionala cu prostia. De aceea majoritatea persoanelor ceva mai cultivate care sunt crestine, au ramas asa din lipsa dovezilor inexistentei Divinitatii. Gandirea infantila a romanilor de genul: “Eu cred in Dumnezeu, nu trebuie sa ma rog sau sa ma duc la Biserica!” a ajuns sa puna bazele unei generatii de atei mascati sub forma unor crestini. Sunt putini care au o credinta veritabila. Ma intreb oare cati dintre cei credinciosi au citit macar o data Biblia sau cati dintre ei au macar habar ce scrie in ea. Nu foarte multi cu siguranta. Probabil ateii au mai mult habar decat credinciosii despre ce este vorba in acea carte si nu numai, au mai mult habar despre ce inseamna credinta din orice punct de vedere.
  Religia poate fi pusa la indoiala din foarte multe puncte de vedere, dar nu si stiinta. Stiinta nu da gres decat in sectorul ramas inca nedescoperit.
  Imi place sa spun ca partea nedescoperita din stiinta se numeste religie. Acolo unde stiinta este in continua expansiune religia tinde sa se plafoneze. Cand religia tinde spre zero nu se mai ia in calcul si ajungi la un rezultat concret. =]

  Daca ati citit tot atunci va multumesc pentru atentie!

  • preamultelepre says:

   Nu stiu citi ani ai,banuiesc ca esti tinar, dar ai pus problema foarte matur si foarte corect (din pmdv).Daca Romania ar fi populata de oameni ca tine, ca cei care scriu pe paginile astea , ar mai fi o speranta.Ii spun mereu fiului meu de 16 ani -pe care l-am botezat si datorita familiei si ptr ca mai tirziu sa nu-mi reproseze ca n-am facut-o ,eu insumi nefiind botezat..-sa fie foarte atent si prudent cu cei din jurul lui cind face afirmatii ostile ortodoxilor .Ptr ca este f.multa intoleranta fata de atei.Invers nu merge ! E blasfemie! Dar ei credinciosii
   ne trag inapoi in Evul Mediu.

  • Etbag says:

   Acolo unde stiinta se aprofundeaza se confirma existenta unei divinitati. Asa s-a intaplat cu toate geniile din stiintele exacte, cel mai actual fiind cazul lui Einstein care credea in Dumnezeu.
   Numai la nivelul superficial de intelegere pare a exista contradictie intre stiinta si religie, in realitate e complementaritate.

  • Dan Deac says:

   Pacat de voi.
   Asta arata ca nu ati avut niciodata o experienta spirituala sau daca v-ati apropiat de a avea una ati evitat sa o asimilati.
   In religie indiferent ca este crestina sau de alta natura cuvantul potrivit pentru atitudinea voastra este “ignoranta”. Ignorantul nu doar ca ar fi capabil sa stie dar el ignora sistematic orice dovada a unui lucru.
   La fel, si in cazul religiei ignorantul (ateul) nu ia in considerare dovezile existentei lui Dumnezeu.
   El in primul rand da dovada de o imensa credinta atunci cand pune pe seama evolutiei (care este in realitate un concept si nu un fapt) o structura atat de complexa si logica cum este universul nostru cunoscut. Ateul avand ca si credinta stiinta, cu preotii ei (dascalii si diversi tovarasi mai mult sau mai putin eruditi), nu este capabil el insusi sa verifice realitatea evolutiei atat ca si concept dar chiar ca si realitate. El CREDE ca prin evolutie, lipsita de vreo influenta externa, am ajuns asa cum suntem azi, El crede ca intelege, el CREDE ca are dovezi. In realitate o mare parte din viata noastra ne-o petrecem CREZAND in CEVA. Credinta in stiinta este precum religia ea ne releaga de concret si taie din superstitii INSA problema e ca in cazul evolutiei (care se pretinde a fi atat de riguroasa si corecta ) elementul care da transformarea si impulsul necesar dezvoltarii este ….. TIMPUL. Acest timp exprimat in milioane sau miliarde de ani devine brusc un agent transformator care actioneaza in mod misterios transformand elemente chimice in viata. In general cand intrebi un ateu cum e aceasta posibil el va da din umeri recitand poezia clasica cu care am fost indoctrinati la scoala. Insa TIMPUL nu este decat o unitate de masura stabilita de noi, cu toate acestea timpul si conditiile propice fac posibila aparitia vietii. CUM? Avem cativa tovarasi cercetatori care pretind ca au adus la viata, din compusi chimici de baza, diverse organisme unicelulare, INSA nimeni nu le-a vazut vreodata. Modul cum s-a petrecut trecerea de la compusi chimici la viata este in continuare un MISTER. Un mister acceptat si transformat in dogma stiintifica. Prin urmare as asemana Credinta in Evolutie cu o RELIGIE in care MISTERUL TIMPULUI CREATOR este acceptat ca o fiind un fapt ce nu necesita demonstratie. Iar aici va apropiati de Hinduism care are printre divinitati Timpul , Kali (la indieni) sau Cronos(la romani) . La ei timpul este un element transformator care obliga omul si in general orice fiinta la dezvoltare. Insa aici Timpul nu este o unitate de masura ci o fiinta macrocosmica, constienta care isi aduce aportul la dezvoltarea universului fizic si spiritual. Eu personal vad cum stiinta (asa cum o inteleg ateii) nu are un raspuns clar la aparitia vietii si gaseste o multime de subterfugii pentru a demonstra ceea ce se pare ca nu poate fi demonstrat. Ar fi multe de spus si de analizat insa acelasi TIMP nu-mi permite sa dezvolt subiectul.
   Sfatul meu pentru voi este: Urmariti sa treceti peste propriile voastre dogme si abia atunci va veti apropia de adevar. Acel adevar care va va face cu adevarat liberi in gandire.

   • AlexXE says:

    Ne va face liberi in deliruri si halucinatii. Savantii nu sunt preoti, nu opereaza cu minciuna si minuni, stiinta nu este o dogma bagata pe gat in forta si nu opereaza cu adevaruri absolute. Normal, daca iesti incuiat la cap si nu vreai sa accepti realitatea, ai liberul sa aberezi cat incape, mai ales daca faci bani din asta, uite ca acest ignorant de mai sus, care sta si rasuceste toata realitatea cu josul in sus, stiti de ce? Fiindca excrocheria ii este meseria, ca si la alte mii de “slujitori” ai D-lui.

 6. rucsy says:

  O mare neintelegere se găseste la etnicii rromi,care declară automat că sunt ortodocsi,desi nu au credință,nu frecventeaza biserica,nu au icoane,nu se boteaza,deseori nici ceremonia religioasă a casatoriei nu o fac.Recenzorii,in majoritatea lor consideră că așa este normal și procedeaza la inscrierea lor ca ortodocși!Este normal?

 7. Sorina Apostol says:

  Voi declara că sunt atee. Sper ca oamenii să declare adevărul și să renunțe la frica de a spune că nu cred în zei sau că au o altă religie decât cea majoritară.

  • Etbag says:

   Suntem in democratie. Fiecare sa spuna ce vrea, ce prostie e asta cu “frica de a spune”? Nu cred ca mai exista asa o mentalitate.

   • Two says:

    Salut,

    Exista mai multe tipuri de frica. Sunt oameni carora le e frica sa-si declare adevarata credinta (sau lipsa acesteia) din cauza faptului ca depind de parinti, de exemplu. Sunt indivizi care le-ar renega imediat pe odrasle daca devin “obraznice” si nu cred in Doamne-Doamne.

 8. Ciprian says:

  Mie mi-e ca oricum recenzorii te inregistreaza pe date “de la familie”. Eu nu locuiesc la adresa din buletin asa ca nu cred ca o sa ma prinda in recensamant :)

  @Alex: cred ca daca cineva crede in Zamolxe are posibilitatea sa declare asta si probabil va intra la categoria “alte religii”.

 9. dumnezeu says:

  o idee foarte proasta sa nu predai religie in scoli, e vorba despre cultura nu despre bani, pe care biserica nu ii ia de la stat ci direct de la saracii care se duc la biserica. e de-a dreptu ridicol sa inaintezi actiuni de economisire a banilor in circumstantele in care sunt furati bani de la stat prin multe alte feluri, de genu administratie publica, infrastructura etc. nu gasesc in niciun caz productiva ideea proiectului. recensamantul se face ca asa se face…am studiat formularul si sunt rubrici diverse, mi se pare de bun simt ca dupa niste mii de ani de crestinism sa stie lumea cine care mai e si de ce religie. fiecare se poate declara cum considera insa nu mi se pare vo meschinarie din partea lor.

  in alta ordine de idei, chiar daca nu mergi la biserica…astazi, considerand ca nu esti ortodox, cand moare mata dumnezeu dintr-o data o sa arate altfel. asa ca …de ce sa nu recunosti ca esti ortodox..daca esti…plus de asta ortodoxia nu e numai biserica…e si pastele, craciunu…cocacola pe care o pui de sarbatori pe masa…

  iesiti din paradigma…e vina lor…ei ne iau banii…noi suntem niste victime ale recensamantului si vedeti si ce mai e pe alte parti, poate vine cu ceva bun

  • Alex B. says:

   Religiile în școli ar trebui predate sub forma istoriei lor ca fenomene socio-umane (așa cum se face în lumea civilizată). Predarea care se face la noi este doar îndoctrinare a copiilor și un atentat la sănătatea lor de gândire. A spune unui copil că există lucruri care sunt adevărate pentru că așa a zis altcineva (undeva într-o epocă în care oamenii credeau că Pământul este plat și Soarele se învârte în jurul lui) și că acel așa-zis adevăr nu poate fi pus în discuție, este profund dăunător penru dezvoltarea lui intelectuală ulerioară.
   Te poți bucura de paște și crăciun și fără să crezi în veridicitatea de nediscutat a poveștilor cu rădăcini în epoca fierului care stau la baza lor. Este ca și cum nu te-ai putea încânta de obiceiurile și sărbătorile altor popare decât dacă te convertești la sistemul lor de convingeri religioase. Sau că trebuie să crezi în Zeus ca se te bucuri de Olimpiadă. Sau ca și cum ai spune că nu poți citi cu plăcere povești și basme decât dacă ai convingerea fermă că ce scrie acolo este indiscutabil și ad literam adevărat. Mie mi se pare că acest mod de a gândi ține de vârsta grădiniței…cu tot respectul.
   Cât despre moartea mamei, cred că le pot onora memoria părinților mei și să îmi alin durerea fără să cred că există acolo undeva o zână (măr rog, zân..) care le ține conștiința la păstrare într-o lume de basm. A ajunge să crezi în zei fiindcă ai pierdut pe cineva iubit nu este altceva decât etapa de negare a unei stări de șoc post traumatic. O etapă care dacă nu este depășită poate crea mari probleme.

 10. uzlicek says:

  căutam formularele de recensământ și am dat peste situl dvs; e bine că lămuriți oamenii deși nu știu câți vizitatori aveți și dacă are vreun impact; apoi “ei” fac oricum ce vor cu datele pentru că formularul e într-un singur exemplar care rămâne doar la recenzor, declarantului nerămânându-i nimic; așa că … personal o să fac o copie formularului după completare și o să-l pun pe recenzor să confirme că e conform cu declarația … asta ca să mă amuz; în plus, o să-l completeze cu stiloul meu cu cerneală roșie și nu cu al lui :-) )) oricum, chiar dacă se “constată” că 100% din polulație e religioasă, nu înțeleg de ce într-o țară laică trebuie să primească de la stat cultele bani; ar trebui să se autofinanțeze, bilete la intrarea în biserici, etc.; dacă sunt atât de populari precum afirmă asta ar trebui să fie cea mai mare afacere din România; în fine, baftă :-) ))

 11. ursu says:

  N.C. Paulescu, Radu Gyr, Nichifor Crainic, Mircea Vulcanescu, N. Iorga, Nae Ionescu, C.Z. Codreanu, Vasile Militaru, Zoe D. Busulenga, etc.etc. Toti acestia au fost intelectuali de seama, oameni de frunte, dar au fost si foarte buni crestini ortodocsi. Oare ei nu stiau pe ce lume traiesc, de ce sunt crestini ortodocsi? Ma indoiesc, chiar sunt sigur ca stiau foarte bine. Paulescu descopera insulina, mare medic in Franta si in Romania, trebuind sa ia Premiul Nobel pt medicina. Crainic- ganditor, filosof, profesor universitar, un om care era capabil sa’ti vorbeasca ore in sir pe teme diferite de istorie, politica etc. N. Iorga, nici nu mai zic, un om cat BCU, la cursurile lui sala era arhiplina. M. Vulcanescu – filosof profund, moare in inchisoare ca un adevarat martir. Z.D. Busulenga – critic literat, profesor universitar, in final monahie…etc,etc. Toti acesti oameni, si multi, multi altii intelectuali de seama, ortodocsi in toata puterea cuvantului, nu stiau ei oare de ce sunt ortodocsi? Aceasta campanie este derizorie. Nici n’ar fi trebuit sa existe

 12. Cornelia says:

  eu una cred in existenta unei forte supreme care vegheaza asupra noastra,cred in unitatea religiilor,culegand doar ceea ce e bine,benefic si moral din acestea.fiecare religie are si o parte negativa si una pozitiva,eu prefer s-o aleg pe cea pozitiva care indruma oamenii la respect reciproc,dragoste sincera fata de sine si fata de oricine si orice exista in aceasta lume si in intreg Universul,ajutorare,solidaritate,altruism,pace si armonie.fie ca se numeste Dumnezeu,Allah,Marele Spirit,Suprema Constiinta,etc.este acelasi lucru pt mine.exista o forta care ne indruma spre evolutia spirituala a fiecaruia ,de fapt acesta fiind si rostul nostru al oamenilor pe pamant sa evoluam spiritual,sa atingem un nivel superior al constiintei,acest lucru se face inavatand niste lectii,caci in fond toate experientele noastre de aici sunt doar lectii pe care trebuie sa ni le insusim,viata insasi fiind o scoala.cu totii trebuie sa ajungem la ideea de fraternitate,dragoste si respect fata de orice forma de viata,inclusiv animale si fata de orice exista,inclusiv natura.Dumnezeu sau Cel Ce Este exista in tot si toate,peste tot in jurul nostru,in cer si pe pamant,in intreg Universul.fiecare cult aduce in discutie despre existenta acestei forte,este bine ca fiecare face cunoscuta existenta acestei forte indiferent de denumirea pe care o poarta insa cred ca sunt oarecum incomplete aceste religii si mai cred ca ar trebui sa existe o religie universala care sa promoveze binele,adevarul,dragostea sincera si curata,respectul,intelegerea,solidaritatea,pacea si armonia,toate acestea ducand la evolutia spirituala.sincera sa fiu eu nu stiu exact cum sa ma declar la recensamant fara religie,nu mi se pare denumirea potrivita iar alte religii,nu e una care sa ma multumeasca pe deplin.acum ce sa spun in legatura cu existenta religiilor,fiecare isi alege calea de evolutie,daca pe o anumita pers o ajuta la evolutia sa personala o anumita religie si aici ma refer la faptul ca daca cineva simte prezenta divinitatii spunand o rugaciune si o ajuta in luminarea gandirii atunci e ok.important este ca fiecare dintre noi sa vada si sa simta existenta acestei forte supreme care ne este alaturi si ne indruma spre facerea de fapte bune,spre o gandire pozitiva,optimista,respect,intelegere,pace si armonie.

 13. azzari says:

  Aboradrea “la greu” a subiectului cu religia este o manipulare ordinara si deloc subtila. Aceste pagini web sunt o trompeta inutila in promovarea acestei mizerii numita recensamant 2011, o momela la care musca multi. Este inutila pentru ca ovinele au oricum atitudine submisiva. Asistam la violarea intimitatii cu acceptul pasiv al maselor.

 14. Gabriel says:

  Eu ma voi decalara Ortodox, chiar daca nu sunt practicant si nu cred in toate dogmele bisericii. Miscarea asta ateista mi se pare mult mai periculoasa decat religia. Vad la atei un fundamentalism dus la extrem, Doamne fereste(sic!) sa ajunga astia sa detina puterea, si-ar impune cu forta parerile lor. Imi displace modul superior in care ganditi despre credinciosi de parca ati fi voi detinatorii adevarului abosolut. Si va mai numiti open-minded, dar nu acceptati alte pareri.

  • admin says:

   Domnule Gabriel, membrii asociației noastre susțin atât libertatea de credință, cât și libertatea de exprimare. Niciunul dintre noi nu dorește impunerea cu forța a ideilor după care ne ghidăm, lucru pe care îl puteți observa și din campaniile noastre de informare.

  • Octopuss says:

   Sa ti se para alte opinii in domeniul religiei ca fiind “periculoase” este o dovada de netagaduit a lipsei de toleranta, a indoctrinarii si a inferioritatii morale.

  • liviu says:

   ce crezi ca obtii daca te declari ortodox?
   o sa incerc eu” mai multe fite ale BORului care isi va mai face o catedrala a neamului pe timp de criza.
   daca te declari ateu nu o sa obtii nimic.
   ce crezi ca se va intampla daca se arata ca ar fi sa zicem 10-20% atei in romania?! iti spun eu nimic.

   pe langa asta, nu este o miscare pro-atei… aceasta pagina nu scrie decat ca ar trebui sa fii atent la ce scrie la recensamant ca sa nu isi bata joc de statistici . si ca tot veni vorba un coleg de servici a fost declarat ortodox pentru ca i s-a spus ca nu exista optiunea de ateu… cine e mai fanatic, noi care vrem ca sa fim trecuti intr-o statistica corect, sa se stie in ceea ce credem sau nu credem, sau recenzorii care fac in asa fel incat sa iasa cat mai multi credinciosi… de parca i-ar plati cineva?!

   PS pana una alta in numele ateismului nu a fost omorat nimeni

   • Etbag says:

    PS toti martirii crestini ortodocsi au fost ucisi pt ca refuzau acceptarea ateismului. Nici un ateu nu a murit ca a refuzat ortodoxismul. Extremismul inchizitiei a existat doar in statele catolice.

  • Nicusor says:

   1. Situ asta nu este o miscare ateista… cauta pe gogu, poate te convingi… poate… cine dracu mai stie…
   2. Fundamentalism dus la extrem… un exemplu se poate? caut de 3 ore si nu gasesc… mai caut doua si ma las pagubas…
   3. Impunerea cu forta… cand cum cine unde? tralala pe campii… asa sunt si eu cand nu-mi iau pastila… auzi matale spune-mi cine te-a fortat sa intri pe situl asta… si vorbesc eu cu el/ei am niste metode de convingere… recunosc neortodoxe, dar extrem de eficiente… hint ;) am un constum spiderman… bag eu frica in ei… :) )
   4. Suntem deschisi la greier… cu ficapu avem ceva probleme, in schimb… :)
   Acceptam si parerea ta, dupa cum vezi iti si raspundem… facem conversatie, pai cum altfel…? desi… atentie desiiii petele de scuipat de pe pieptul unora… ne descurajeaza de cele mai multe ori… e lasa acolo… in felul asta demonstram ca nu suntem perfecti si nu cunoastem adevarul absolut… si nici numerele la loto… eu recunosc, cand eram mic am incercat sa le visez… doar pe primele 2 le-am retinut… :)

  • Alex B. says:

   Gabriel, țin să-ți spun că modul tău de a gândi este un exemplu clasic de “fundamentalism dus la extrem”. Declarațiile, fără argumente, că cineva care nu gândește și nu vede lumea la fel ca tine este “periculos”, au la bază modul de gândire care a dus în trecut și duce încă la pierderea de vieți omenești. În plus, de vreme ce îi judeci pe ceilalți, se poate spune că ești foarte trufaș. Mi se pare hilar ca tu, care crezi în adevăruri absolute, să acuzi de aroganță pe cei care nu cred în astfel de adevăruri? Și mi se pare deosebit de periculos să acuzi de aroganță pe cineva care se folosește de cunoaștere că să analizeze lumea din jur. Spui că ești creștin și că respingi dogmele bisericii dar se pare că nu cunoști foarte bine preceptele creștinismului așa cum sunt ele menționate în noul testament. (“judecă și vei fi judecat”, “să arunce primul cu piatra cel care este fără de păcat”…).
   În plus, este bine să fim deschiși la minte dar nu atât de mult încât să ne “cadă” creierul prin acea deschidere (citat Richard Dawkins).
   Frumusețea științei este că are o explicație și pentru reacția ta la această campanie. Mark Twain la un moment dat a spus: “credința religioasă înseamnă a crede în ceva ce știi că nu este adevărat”. Credința religioasă este un act de voință nu de rațiune. Acest lucru generează foarte multă nesiguranță și neliniște care la rândul lor generează agresivitate de fiecare dată când cineva vine să accentueze aceste sentimente prin negarea adevărurilor absolute ale respectivei credințe. Mesajul tău este un exemplu clasic și firesc al acestui fenomen psihologic. Poate ar trebui să te liniștești puțin și să observi că nimeni nu îți amenință nici convingerile și nici viața. Este vorba numai de un apel pentru corectitudine.

 15. As vrea sa stiu says:

  In articol spuneti ca exista riscul sa fim inregistrati crestini-ortodoxi in loc de crestini. As vrea sa stiu si eu care e diferenta in viziunea dumneavoastra daca nu e vorba de cultele care se declara crestini crezindu-se “mai catoloci decit Papa”, afirmind ca religia lor e cea dreapta cind de fapt practica cu totul altceva.

  • admin says:

   Creștinismul îi cuprinde pe ortodocși, catolici și protestanți, prin urmare la recensământ trebuie să declarați cărei ramuri a creștinismului aparțineți.

 16. intrebare says:

  daca o pers are domiciliul intr-o localitate insa locuieste intr-o alta localitate unde ar trebui intervievata si ce adresa ar trebui sa declare?

  • admin says:

   Recenzorul va veni la adresa de domiciliu, cea care figureaza in cartea de identitate, deci acolo trebuie sa fii prezent/a pentru a putea raspunde la intrebari.

 17. Dana Necula says:

  Hotie,vanzare ! Iudelor!
  Acest recensamant incalca drepturile fundamentale ale omului.
  Statul ma forteaza sa spun tot despre mine,daca nu, ma amendeaza?
  Eu cum amendez statul pentru hotie,minciuna,abandon?
  Statul nu face nimic pentru mine,platesc absolut tot,nu-mi face niciun favor ! Statul inseamna azi Basescu,Boc si clica de politicieni !

  • Etbag says:

   Nu incalca nimic recensamantul, datele de care esti intrebat statul oricum le detine. Dar decat sa se chinuie sa le clasifice ordonat pt fiecare individ, e mai simplu sa te intrebe direct. Pt ca avem un stat condus de indivizi lenti in gandire.
   Deci, ei ne intreaba ce vor, noi le raspundem ce vrem si tot asa. Oricum recensamantul o sa fie praf, avand in vedere ca pregatirea recenzorilor e indoielnica, pariez ca nici ei nu inteleg majoritatea intrebarilor :) )

 18. Alina says:

  Statul isi hartuieste cetatenii si este vina voastra ca ii permiteti! Acest recensamant incalca drepturile omului! Nu voi raspunde la intrebari cu riscul de a fi amendata.

  • Alex B. says:

   Un stat nu-și poate hărțui cetățenii de vreme ce ei sunt statul. Este ca și cum ai spune că se hărțuiesc pe ei înșiși. Reprezentanții autorității statului hărțuiesc cetățenii (nu sunt sigur că și în acest caz).

 19. Dana Necula says:

  Si sa ma amendeze,abia astept! Nu voi fi singura!
  Si eu voi amenda statul care imi violeaza drepturile! Recensamantul este anonim atat timp cat datele sunt pur statistice. Daca nu sunt pur statistice si anonime,statul ma minte si ma vinde,impotriva vointei mele! Statul mafiot nu merita onestitate si n-are decat sa-si inghita legile emise peste noapte…sa-i zica lu’ ma-sa ca politicile lui ulterioare sunt in favoarea ei,nu mie,noua,pe care ne minte! A facut-o,o face asa ca asta va face! Statul vrea sa stie cat mai are de furat si daca mai are loc pentru vreun clan,gasca de interlopi…

 20. zomby says:

  Buna ziua,
  M-am inscris la primaria sector 6 pt recenzor, m-au chemat la instruire si testare dar…..la recesamant nu mai m-au chemat. Teoretic nu am trecut testul ce consta in recenzarea propriei locuinte, eu banuiesc ca nu m-au selectat pt ca la completarea rubricii cu religia am trecut ,,fara religie” si probabil am fost verificata de un habotnic. Important (zic eu) am terminat Facultatea de Sociologie in cadrul Universitatii Bucuresti, as fi avut si pregatirea necesatra pt a aplica la acest ,,job.

  • Nicusor says:

   Nu ai aplicat in tara care trebuie… stai linistit… :)

  • Etbag says:

   Tocmai pt ca ai terminat sociologia nu te-au luat. Ei au nevoie de scribi, nu de persoane care sa gandeasca.
   Va fi un recensamant funny.

 21. liviu says:

  tocmai am aflat niste lucruri foarte interesante…
  1 – o colega care era numai temporara in bucuresti nu a completat practic nimic (sunt tare curios pe la ce religie or sa o treaca… desi am o idee)
  2 – o sa citez aproximativ discutia unui coleg referitor la completarea religiei la recensamant:
  “- Ateu ma pot trece?
  – Nu
  – Atunci treceti ortodox”
  Inca o bataie de joc si niste bani aruncati si inca un recensamant cu date luate la misto incomplete si dezinformatoare (evident facut pe bani multi)

  • Nicusor says:

   Recenzorul meu mi-a zis ca au fost pregatiti o ora pentru acest recensamant! Am intrebat-o eu dupa ce am vazut ca habar n-avea sa completeze formularele… pentru ea totul era atipic, repeta intr-una “nu stiu unde sa va trec” :) )

   Dupa aceasta experienta cred ca acest recensamant este de pomana… asta daca nu iau in calcul copacii sacrificati pentru formulare… care cica vor fi arse la terminarea recensamantului… reciclarea probabil este exclusa din motive de paranoia specifice zonei… :) )

 22. Dana Necula says:

  Uitasem,amaratule,sa-ti spun,ca datele tale personale si ale tuturor cetatenilor din UE ajung in Israel pentru ca asa a fost conventia CE semnata la 31.01.2011.
  Pentru unii cum sunt britanicii,securitatea datelor o asigura americanii,pentru altii Israelul ! Totul legal si fara consimtamantul nostru ! Am vrut UE,avem…altceva terminat in …ue!
  Be happy for your Big Brother prosperity !
  Ce religie vrea Big Brother sa declar? Asta sa spuneti voi organizatorii !

 23. cumpata says:

  Ma asteptam ca pe pagina de intampinare sa fiu “stimulata” sa particip la recensamant, sa mi se transmita beneficiile pentru tara si pentru mine, nu sa fiu “stimulata” sa ma declar ateu.
  Mi se pare de bun simt sa fii sincer in legatura cu ce crezi, dar de aici pana la a promova sa te declari ateu pentru “bunastarea” economica e drum lung. Pentru cei care treg sfori ca sa fie acceptat ca si normal, ceea ce nu e normal: crestinii sunt cei mai buni cetateni, si nu este inventia mea.

 24. Cimpean Alex says:

  Deci acum de o jumatate de ora a plecat domnul recenzor (politist comunitar, vecin), pe care am incercat sa-l evit de ceva vreme, dar pentru ca locuiesc intr-un oras mic, unde toata lumea te cunoaste, am ajuns, inevitabil, pe scaunul rece, cu lumina in fata, raspunzand la intrebari la care nu vroiam sa raspund.
  A fost ceva de genul
  El:primiti cu recensamantul? ( o mica gluma, foarte amuzanta)
  EU: Am de ales?
  El: Nu.
  Bun, incepem, alea alea.La un moment dat zice:
  El:Religia?
  Eu:Fara religie.
  Atunci isi scoate manualul lui alb si stralucitor, si incepe sa-mi citeasca o lista de religii ( ma gandeam ca nu exista posibilitatea de a declara ateu)
  si catre sfarsitul listei apare ceva de genul “Ateu, Fara religie, Alte religii”
  Si zic: Ateu sau fara religie, nu e acelasi lucru?
  El: Nu stiu, dar trebuie sa alegi una.
  Eu: Ateu sa fie atunci.
  Ajungem mai departe, ma intreaba despre fratele meu, care nu era prin zona.
  Il sun pe fratele meu, sa-l intreb de CNP de alea alea, si il intreb “Religia?”( stiam deja raspunsul dar vroiam sa ma amuz)
  El zice :nici o religie.
  Eu: Fara religie sau ateu?
  El (dupa o mica pauza in timpul careia abia ma abtineam sa nu rad): dar nu e acelasi lucru?
  Eu:Ba da, dar trebuie sa alegi.

  In fine, asta a fost primul meu recensamant, am vrut sa impartasesc cu voi.
  Si de asemenea, poate sa ma ajutati sa gasesc diferenta intre Ateu si Fara religie.
  ATÉU, -ÉE, atei, -ee, s. m. și f. Adept al ateismului; persoană care nu are nici o credință religioasă. – Fr. athée (lat. lit. atheus).

  • Nicusor says:

   - Ding Ding Dong
   - Da…
   - Cu recensamantul…
   - Pas… data viitoare, acum am treaba… (numar oile)
   - Pai nu se poate… trebuie facut in astea 10 zile… altfel amenda…
   - Atunci intrati (sa ne distram… in gandul meu)
   … dupa 15 minute nici nu se hotarase ce formular sa completeze :) )
   … am bagat-o in ceata cand am inceput sa-i raspund la intrebari… nota cate ceva apoi scria peste… era profesoara de chimie, am intrebat-o :) )
   - Religia?
   - Ce am de ales?
   - Scoate nomenclatorul… si enumera…
   - Usor Ateu, zic eu… nu vreau sa supar pe nimeni… :)
   - Pai nu se poate…
   - Atunci ateu… cu mentiunea… usor, de vara, lite ;)
   … Dupa vreo 15 minute… a ramas ateu… nu mi-a zis nimic de optiunea “Fara Religie”… nu ca ar fi contat…
   …. Dupa mai bine de o ora si jumatate…
   - Daca stau la toti cum am stat la tine… nu termin nici pana la craciun :) )
   - Nu este problema mea… eu am raspuns la intrebari… e obligatoriu si nu vreau sa platesc amenda… :) )

  • Etbag says:

   Hai sa-ti explic: “Ateu” alegi cand nu crezi in nimic si “Fara religie” alegi cand nu crezi in religie =)) Ai inteles? :) )

 25. Elena says:

  Isuse!
  Ce talmes balmes, ce conversatie aiuritoare.
  Scuzati-ma, dar de ce trebuia sa vina recensamantul ca sa va puneti aceste intrebari fundamentale pentru orice om? Si ce bazdaci, ca si cum ce enervante si plictisitoare sunt aceste hartuieli ale autoritatilor. Basca un munte de suspiciuni fata de intentiile ascunse ale autoritatilor, de tentative obscure de manipulare…
  Un hint: exista un text esential numit Crezul (Credo), e o declaratie de credinta, clara si fara echivocuri. Cine si-l insuseste intra in categoria crestinului ortodox. Cine nu, nu.

 26. Daniel I says:

  Sunt budist. Incurajez aceasta miscare!

 27. Elena says:

  Minunat. Codul 28 vine manusa!

 28. Elena says:

  ■”Nu veți avea nimic de suferit dacă vă veți declara atei sau fără religie, ci doar de câștigat. Datele colectate sunt strict confidențiale și sunt folosite doar în scopuri statistice.”

  Exact. Pai de ce sa mintim atunci? De ce sugerati ca ar trebui sa raspunde dupa criteriul “vreunui castig”? Hai sa raspundem pur si simplu conform propriei convingeri, oricare ar fi aceea.
  Sa nu confundam sondajele (care opereaza pe grupuri minuscule) nu sunt recensaminte (opereaza pe intreaga populatie).

 29. Alexandru says:

  Am 22 de ani si sunt ateu de 12, am vrut sa ma declar drept ateu la recensamant, dar cand a venit recenzorul nu eram acasa si ai mei m-au declarat ca si pe restul familiei drept ortodox, cel putin cand m-am inscris in anul 3 la facultate am avut optiunea (datorita unor informatii cerute de o agentie administrativa sau alta) sa ma declar ateu, sunt totusi suparat pe ai mei ca nu vor sa ma inteleaga.

 30. Madalin says:

  Voi sunteti sanatosi ? CE inseamna, oameni buni, “crestin neafiliat” ? Poate fi numit un om “crestin” daca nu face parte din trupul Bisericii ? Voi aveti idee de definitia cuvantului “crestin” ? Este o aberatie ceea ce se promoveaza aici, este un nonsens sintagma “crestin neafiliat”. Daca nu esti fie ortodox, fie catolic, fie crestin neacalcedonic (oriental), nu te poti numi deloc crestin. Zaharul nu poate deveni sarat doar daca exista unii care il declara sarat !

  • Etbag says:

   Exista si crestini neafiliati: cei care considera ca propria intrepretare a Bibliei e cea corecta. In cele mai multe cazuri acestia infiinteaza noi secte.

 31. IOAN says:

  Indoctrinarea darwinist-comunista a acestui popor timp de 50 de ani si lipsa de cultura a unei persoane, a dus la aparitia oamenilor fara Dumnezeu (ateu).
  Toate marile personalitati ale neamului Romanesc au fost profund crestine. Religia Ortodoxa este calea care a savat poporul roman de la pieire. Doar tiganii si comunisti sunt atei. Un om bine educat in familie si cu putina cultura, nu poate sa se declare ATEU.

 32. IOAN says:

  de ce nu publicati si opinia mea?
  pentru ca am spus ca atei sunt persoane fara cultura si cu indoctrinare darwinist-comunista!

 33. Dinu says:

  Buna seara,

  Am o singura intrebare, este normal ca recenzorul sa completeze formularele cu creionul, cu explicatia ca asa au primit de la centru indicatii pentru a nu gresii aceste formulare, dar totusi semnatura este cu pix!

  • Vio says:

   Recenzorul trebuie sa scrie NUMAI CU PIXUL. Daca au scris cu creionul trebuie sa le atragi atentia sau sa ii reclami la coordonatorul zonal (de obicei primarie). Daca gresesc trebuie sa completeze alt formular. Ce e scris cu creionul se poate modifica oricand, de oricine.

 34. Cristina says:

  daca te declari “fara religie” pentru ca esti necredincios desi esti botezat ortodox, de ce va cununcati religios?

 35. carmen says:

  O ce recensamant,…. merg la bunici acolo baiatu ce completa… completeaza cu creionul, cand l`am intrebat a zis ..”pai asa ne`au cerut cei de la primarie, pt ca apoi fac ei cu pixu…..” superb…. ce zice`ti?.Apoi cand au venit acasa pe fratemio nu l`au trecut daca era plecat in strainatate si pt ca e casatorit,,… pai ca ce chestie din moment ce el aici vine si sta cand vine ,…NU MI SE PARE CORECT

 36. dan says:

  SA VA DAU UN EXEMPLU ELOCVENT: LOCALITATEA ROUA DIN JUD.MURES; MAI MULT DE JUMATATE SUNT CETATENI RROMI, SI S-AU DECLARAT RROMI DOAR 2. SI ATUNCI CE ROL ARE RECENSAMANTUL ASTA DACA SUNT TRECUTE DATE ERONATE?
  SUNT SIGUR CA ASEMENEA EXEMPLULUI MEU,SUNT O SUMEDENIE IN TARA.

 37. zomby says:

  Cristina@ cine ti-a spus ca ma cunun? desi puteam sa ma cunun aacum 10 ani si intre timp sa-mi schimb convingerile.

 38. cristiana says:

  am o intrebare si as dori cat se poate de rapid si un raspuns. eu locuiesc singura si sunt plecata de acasa mare parte din zi. am un program foarte lung si se pare ca recenzorul nu a dat inca de mine, desi toti vecinii mei au fost deja recenzati incepand de vineri. tot vecinii m-au anuntat ca recenzorul m-a cautat de mai multe ori. problema e urmatoarea: NU A LASAT NIMIC , NICIUN BILET SAU UN NR DE TELEFON prin care sa pot lua legatura cu el, sau macar prin care sa fiu anuntata de cate ori m-a cautat. stiu foarte bine ca intra in atributiile recenzorilor sa-ti lase o instiintare, si ca are obligatia sa te caute de 4 ori, dupa care poti primi amenda. acum eu ce fac?

  • uzlicek says:

   Nu trebuie să faceți nimic, chiar dacă vă caută de 1000 de ori și nu vă găsește. E obligat să-și lase telefonul de contact (afișat în imobil sau un post-it în cutia poștală) pentru a stabili împreună o întâlnire. Amenda se poate da doar pentru REFUZUL de a-i răspunde la întrebări nu pentru că nu sunteți acasă!

 39. LEWIS S says:

  EU SUNT CREDINCIOS DOMNULUI DUMNEZEU PT CA IL CUNOSC IN MOD PERSONAL
  SI IMI PARE RAU PT VOI,CEI CARE NU-L CUNOASTETI SI NICI NU SUNTETI CURIOSI.MI-E MILA DE VOI.STITI CA VOI TOTI CEI CARE NU SLUJITI DOMNULUI,SLUJITI DIAVOLULUI?DUMNEZEU ESTE DRAGOSTE,ESTE AJUTOR IN CLIPE GRELE,ESTE PACE SI LINISTE IN MIJLOCUL NECAZULUI,ESTE DRAGOSTE NECONDITIONATA ,ESTE RABDARE,ESTE FERICIRE,ESTE IMPLINIRE….VA RECOMAND SA CITITI CARTE LUI LEWIS(CEL CARE A SCRIS CRONICILE DIN NARNIA)”CRESTINISM PUR SI SIMPLU”SI MA ROG CA DUMNEZEU SA VA LUMINEZE.

 40. Terrtra says:

  Am 14 ani, păcat că trebuie să declare ai mei în locul meu. Eu sunt atee, dar familia mea e formată din creştin-ortodocşi.

  P.S: Nu am stat să citesc toate dezbaterile de aici. Nu îmi daţi vreun reply.

 41. Marin says:

  NU cred ca exista om ateu sa nu creada in nimeni,unii cred in diavol,altii isi fac bani dumnezeu,altii cred in horoscoape,altii isi fac credinta lor proprie,Dumnezeu cel adevarat si viu sa lumineze lumea cat se mai poate lucra,plin e iadul de necredinciosi si inselati..

 42. Florin says:

  Toti care cared ca nu exista iad cu siguranta il vor vedea,iadul incepe de aici de pe pamant si ramane in vejnicie la despartirea sufletului de trup,sa ne rugam noi cei putin credinciosi sa il cunoastem pe Dumnezeu cel adevarat,poporul roman este crestin de 2000 ani.

 43. simf says:

  a venit recensamantul. o tipa de 40 de ani, decenta, mobilata bine la cap si politicoasa. a fost o surpriza pentru mine, prea era normala (raportat la normalitatea tarilor civilizate). i-am dat si cnp-ul, am intrebat-o daca vrea si ctp-ul (si a ras deschis, sincer, frumos). a scris cuminte alte religii/crestin, iar la etnie m-a batut gandul sa ma declar geto-daca (sa nu mai fie vestica tendinta de confuzie rom-roman), dar am renuntat pentru ca:
  1. sunt romanca si gata, romii sunt tigani fara a fi peiorativa exprimarea, doar constativa si nu trebuie sa sufar euin orgoliul meu national pentru ca s-a acceptat din interese obscur politice termenul de rom
  2. daca am in vene ceva sange de gingis khan si nu stiu?:)

 44. simf says:

  @Florin – doar de 2000 de ani? io cred ca si burebista era crestin:)

 45. Mircea says:

  M-am declarat Crestin Ortodox si cred ca nu este un lucru rau in asta.
  Nu stiu dece este rau ca cineva care a fost botezat Crestin si nu merge la biserica sau inca nu este convins de religia lui sa se declare ateu.
  Eu sunt de parere ca oamenii mai devreme sau mai tarziu tot o sa creada in ceva, ideea e sa nu faci ceva acum pe care sti ca exista posibilitatea sa-l regreti mai tarziu.
  Sper sa analizati mai mult orce lucru cat demic inaite sa treceti la falte, apoi sa ma iertati daca v-am gresit, noi romanii ne-am format ca popor in aceelas timp cand am adoptat si ortodoxia.

 46. Ana Daniela says:

  Permiteti-mi o mica observatie legata de numarul scolilor: acesta va continua sa scada pentru ca NU se nasc suficienti copii.
  Sporul demografic este NEGATIV.
  IN ROMANIA MAJORITATEA COPIILOR SE AVORTEAZA NU SE NASC!
  Ateismul comunist ne-a adus legalizare avortului si astfel intre 1958-2008 au fost avortati chirurgical oficial 22 178 906 copii.

 47. cotos says:

  Eu va sustin fara gres…Sper ca poporul roman sa vada odata ceea ce se intampla cu adevarat prin biserici…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>