Recomandări pentru atei/necredincioși

 

 • Chiar dacă aveți posibilitatea de a nu vă declara religia (caz în care în formular se va completa “nedeclarat”), vă recomandăm să vă afirmați deschis opțiunea: “ateu” sau “fără religie”. Sunt mai multe motive:
  • Datele strânse în urma recensământului vor fi folosite pentru alocarea resurselor bugetare pentru culte și, în general, pentru elaborarea politicilor guvernamentale. Cu cât vor fi mai mulți cei care se vor declara atei sau fără religie, cu atât va fi mai slabă poziția acelor culte care solicită bani de la stat în numele “credincioșilor”.
  • Nu veți avea nimic de suferit dacă vă veți declara atei sau fără religie, ci doar de câștigat. Datele colectate sunt strict confidențiale și sunt folosite doar în scopuri statistice.
  • Un număr mai mare de “credincioși” declarați va oferi Guvernului și administrațiilor locale mai multe scuze pentru a finanța cultele religioase în detrimentul învățământului, sănătății s.a.m.d.
  • Un astfel de recensământ se petrece rar, aproximativ o dată pe deceniu. Rezultatele obținute acum vor fi folosite la fundamentarea politicilor în următorii cel puțin zece ani. Nu irosiți această ocazie de a vă face cunoscută poziția!
  • Cu cât procentul cetățenilor ne-religioși va fi mai mare, cu atât va fi mai mare impactul acțiunilor pe care le susținem – oprirea îndoctrinării religioase din școli sau încetarea finanțării de la buget a cultelor religioase, de exemplu
  • Dacă nu afirmați clar sunteți ești ateu/atee sau fără religie, veți oferi liderilor religioși posibilitatea de a argumenta că și persoanele a căror religie nu a fost înregistrată ar aparține de fapt curentelor religioase majoritare.
 • Chiar dacă ați fost botezat(ă) sau crescut(ă) într-o anumită religie, ceea ce contează este opinia dvs. actuală. Dacă nu credeți în existența unei divinități, înseamnă, pur și simplu, că nu aveți religie, chiar dacă ați fost botezat(ă).
 • Nu vă declarați agnostic(ă). Există riscul ca recenzorii să nu știe despre ce este vorba și să fiți înregistrat(a) la “Alte religii”! Manualul recenzorului prevede doar “Ateu” sau “Fără religie”
 • Nu vă declarați “Jedi”, adept(ă) a Flying Spaghetti Monster, Zamolxe etc. Veți sfârși înregistrat(ă) la “Alte religii”!

Verificați cu atenție că ceea ce ați declarat a fost marcat de recenzor în formular. În cadrul secțiunii 25 trebuie scris în clar fie “ateu”, fie “fără religie”, iar în căsuța de cod trebuie trecut fie “30” (ateu) fie “29” (fără religie). Verificați să nu fiți trecut(ă) cu codul “28” (alte religii)!!!


Comments are closed.