Recomandări pentru credincioșii neafiliați unei bisericii

Problema înregistrării în contul unei anumite Biserici apare doar în cazul creștinilor; în cazul musulmanilor, Manualul Recenzorului prevede încadrarea într-o singură categorie generică a tuturor credincioșilor (fie ei suniți, șiiți etc.)

În cazul celor care se consideră creștini, aproape 20 de Biserici sau culte sunt recunoscute oficial. Importanța cunoașterii exacte a numărului aderenților este dată de alocarea subvențiilor bugetare proporțional cu numărul acestora.

În cazul persoanelor care se identifică cu Creștinismul, dar care nu se consideră afiliate unui cult anume, avem următoarele recomandări:

 • Chiar dacă ați fost botezat(ă) sau crescut(ă) într-o anumită religie, ceea ce contează este opinia dvs. actuală.
 • Dacă nu vă considerați ca făcând parte din nici una din Bisericile recunoscute oficial, chiar dacă vă considerați „Creștin(ă)” vă recomandăm să vă afirmați deschis opțiunea insistând ca recenzorii să vă marcheze în formular ca „Altă religie / Creștin(ă). Sunt mai multe motive:
  • Vă afirmați simultan atât credința creștină cât și neafilierea la o Biserică particulară
  • Datele strânse în urma recensământului vor fi folosite pentru alocarea resurselor bugetare pentru culte și, în general, pentru elaborarea politicilor guvernamentale. Cu cât vor fi mai mulți cei care se vor declara neafiliați unui cult anume, cu atât va fi mai slabă poziția acelor Biserici care solicită bani de la stat în numele “credincioșilor”.
  • Nu veți avea nimic de suferit dacă vă veți declara creștin(ă) neafiliat(ă), ci doar de câștigat. Datele colectate sunt strict confidențiale și sunt folosite doar în scopuri statistice.
  • Un număr mai mare de “credincioși” declarați va oferi Guvernului și administrațiilor locale  mai multe scuze pentru a întreține financiar organizații religioase în detrimentul învățământului, sănătății s.a.m.d.
  • Un astfel de recensământ se petrece rar, aproximativ o dată pe deceniu. Rezultatele obținute acum vor fi folosite la fundamentarea politicilor în următorii cel puțin zece ani. Nu irosiți această ocazie de a vă face cunoscută poziția!
  • Dacă nu afirmați clar că sunteți creștin(ă) neafiliat(ă), veți oferi liderilor religioși posibilitatea de a-și aroga și calitatea de reprezentant al dvs., chiar dacă nu vă doriți acest lucru!
 • Nu vă declarați doar „creștin(ă)”; insistați să fiți înregistrat(ă) la „Altă religie / Creștin(ă)”. Există riscul ca recenzorii să vă înregistreze la “Creștin-Ortodox”! Manualul recenzorului nu prevede categoria „Creștin”
 • Verificați cu atenție că ceea ce ați declarat a fost marcat de recenzor în formular. În cadrul secțiunii 25 trebuie scris în clar „Altă religie / Creștin(ă)”, iar în căsuța de cod trebuie trecut codul “28”.


Comments are closed.