Întrebări frecvente

Eu cred într-o ființă superioară, dar nu într-o religie organizată. Ce ar trebui să răspund?

Puteți crede într-un fel de putere mai mare, dar fără a crede că orice “religie”, ca atare, vă reprezintă. În acest caz, răspunsul adecvat este „Nicio religie”.

Sunt agnostic. Ce aș putea răspunde la întrebarea despre religie?

Dacă sunteți agnostic și nu vă reprezintă nicio doctrină religioasă, cea mai bună opțiune este să răspundeți  „Nicio religie”.

Altcineva în casa mea va completa formularul pentru mine – cum mă pot asigura că identitatea mea este înregistrată în modul în care doresc eu?

Singura opțiune este să discutați cu persoana care va completa formularul și să vă asigurați că va răspunde conform dorinței dumneavoastră.

Pot pune un alt răspuns față de cel pe care l-am dat în 2002?

Desigur!  Puteți  declara răspunul care corespunde cu opinia dumneavoastră actuală.

Am fost botezat / am mers la o școala creștină / am părinți creștini. Asta mă face creștin?

Dacă nu credeți într-un Dumnezeu creștin sau  nu luați parte la practicile unui cult religios, atunci e puțin probabil să vă încadrați la o categorie religioasă.  Convingerile oamenilor se pot modifica în timp și faptul că, în copilărie, ați fost botezat(ă) într-o anumită religie nu înseamnă că trebuie să declarați la recesământ că sunteți aderentul acelei religii. Răspunsul adecvat este acela care descrie cel mai bine convingerile dvs. actuale.

Întrebarea nu este obligatorie – nu ar fi mai bine să refuz răspunsul?

Puteți face asta, dacă așa considerați că e mai bine pentru dvs.  Dar noi încurajăm oamenii să declare „Nicio religie”, deoarece acest răspuns va duce la rezultate mai precise și la dovezi care pot limita alocarea de fonduri de la bugetul de stat către culte.

Ce spun alte sondaje?

Alte studii oferă o imagine complet diferită asupra religiozității românilor, față de Recensământul din 2002. Recensământul din 2002 a dat rezultate foarte mici pentru persoane non-religioase și un număr foarte mare de creștini. Vezi secțiunea „ce spun alte sondaje” .

Cum procedez dacă recenzorul vine cu formularul precompletat sau nu vrea să completeze ce declar eu?

Vă rugăm să ne raportați astfel de cazuri la adresa abuzuri@recensamant2011.ro

Comments are closed.