De ce contează întrebarea despre religie?

Este foarte important ca oamenii să răspundă la întrebarea despre religie, în ciuda faptului că e opțională (dacă refuzați să răspundeți, în formular se va completa “nedeclarat”). Credințele oamenilor pot fi personale și private și noi respectăm dreptul oamenilor de a refuza să răspundă la întrebare. Cu toate acestea, vă sfătuim să vă afirmați deschis opțiunea “ateu” sau “fără religie”, deoarece:

• Datele strânse în urma recensământului vor fi folosite pentru alocarea resurselor bugetare pentru culte și, în general, pentru elaborarea politicilor guvernamentale. Cu cât vor fi mai mulți cei care se vor declara atei sau fără religie, cu atât va fi mai slabăpozitia acelor culte care solicită bani de la stat în numele “credincioșilor”.

• Nu veți avea nimic de suferit dacă vă veți declara atei sau fără religie, ci doar de câștigat. Datele colectate sunt strict confidențiale și sunt folosite doar în scopuri statistice.

• Un număr mai mare de “credincioși” declarați nu va face decât ca Guvernul și administrațiile locale să aibă mai multe scuze pentru a finanța cultele religioase în detrimentul învățământului, sănătății ș.a.m.d.

• Un astfel de recensământ se petrece rar, aproximativ o dată pe deceniu. Rezultatele obținute acum vor fi folosite la fundamentarea politicilor în următorii cel puțin zece ani. Nu irosiți această ocazie de a vă face cunoscută poziția!

• Cu cât procentul cetățenilor ne-religioși va fi mai mare, cu atât va fi mai mare impactul acțiunilor pe care le susținem – oprirea îndoctrinării religioase din școli sau încetarea finanțării de la buget a cultelor religioase, de exemplu.

• A nu afirma pe față că ești ateu/atee sau fără religie oferă liderilor religioși posibilitatea de a argumenta că și persoanele a căror religie nu a fost înregistrată ar aparține de fapt curentelor religioase majoritare.

Comments are closed.